Направете служителите си щастливи и доволни и печелете пари!

Щастливите служители са по-продуктивни

Икономистите са установили връзка между щастието на работниците и тяхното изпълнение. Работодателите трябва да вземат това под внимание. Изследване, проведено от екип, ръководен от Андрю Осуалд, професор по икономика в Warwick Business School, установява че: "Щастливите работници са 12% по-продуктивни от средния служител, докато недоволните работници са с 10% по-малко продуктивни."

Какво представлява щастието за служителите? Високите заплати? Или балансът работа - личен живот? Или дългите отпуски? Според проучване на общественото мнение на "Галъп", това, което прави служителите щастливи е интересната работа. В книгата си, Make More Money by Making Your Employees Happy, д-р Ноел Нелсън казва: "Когато служителите чувстват, че компанията взема техните интереси присърце, то служителите също ще вземат интересите на компанията присърце." "Галъп" измерва връзката между чувствата на служителите и корпоративни резултати и установява, че загубата на производителност поради неангажираност на служителите струва повече от $ 300 млрд. годишно на САЩ.

Трябва ли работодателите и мениджърите да наемат хора, които са по-позитивни и щастливи?

Изследванията, проведени от психолози посочват, че ако са по-щастливи в даден ден, хората не са само е по-вероятно да измислят нова идея или решаване на сложен проблем същия ден, но и на следващия ден. Това се подкрепя и от отделно проучване на "Галъп" (2010) проведено от изследователя Джеймс Хартър и колегите му. Установено е, че продажбите и печалбите на бизнес единица в даден момент може да се прогнозира от чувството на работниците и служителите за организацията в по-ранни моменти във времето.

В своята книга Happy Hour is 9 to 5, авторът Alexander Kjerulf казва, "Щастливите служителите правят клиентите щастливи." Той излага следната гледна точка, че, когато служителите харесват работата си, клиентите ще получат по-добро обслужване, и ще са по-доволни. Корелацията има смисъл, когато осъзнаем, че служителите обикновено се разглеждат като лицето на компанията.

И така, какво могат да направят организациите, за да направят служителите си щастливи?

В книгата си Work Happy: What Great Bosses Know, авторът Jill Geisler предлага няколко мерки: Мениджър, на когото му пука (щастливите служители вярват, че шефът им ги слуша и оценява техния принос); искрена и конкретна похвала и обратна връзка, подкрепяща и честна работна среда и корпоративна култура.

Geisler добавя още в книгата си, че наемането на хора е също важна част от уравнението. Тя предлага на организациите да търсят хора, които са положителни по природа, трудолюбиви и ще се присъединят към съществуващия екип.

В борбата за конкурентно предимство, където служителите играят решаваща роля, създаването на среда, в която служителите да се чувстват щастливи и свързани с компанията трябва да бъде крайната цел.


Шест вдъхновяващи цитата за новата година

Цитатите са чудесен начин да се даде нов живот на старите баналности. Цитатите са способни да ни вдъхновят да се стремим напред, да работим по-усърдно и да виждаме отвъд дребните неща. Всеки се е заел с много задачи през новата година. Ето няколко цитата, които да ни вдъхновят:

1. Провалът е подправката, която дава вкус на успеха. - Труман Капоти

Толкова много мечтатели и изключително успешни хора мислят за провала като положителен опит. Труман Капоти, Дейл Карнеги, Майкъл Джордан, Томас Едисон твърдят, че провалът е необходима съставка на успеха. За тези необикновени хора, всеки неуспех ги доближава до бъдещия успех. Вдъхновете се от духа на им и се отнасяйте към вашите неуспехи със същото отношение. Не се страхувайте да преодолеете нови граници през 2013 г.

2. Дори да сте на прав път, ще бъдете прегазени, ако просто си стоите там. - Уил Роджърс

Да бъдете на прав път не е достатъчно. Трябва непрекъснато да работите за целите си и да не спирате да се движите. Когато вашата решителност отслабне, намерете източници, които ви мотивират и вдъхновяват. Това може да бъде пълен с енергия приятел, окуражаващ колега, вдъхновяващ филм, или нещо друго, което ви помага да презаредите.

3. Хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят. - Apple Computers

Бъдете луд. Мислете мащабно. Следвайте вашата визия. Можете да направите дълбоки промени в живота си, работата си, и в света, но трябва първо да повярвате.

4. Никога в живота си не съм научил нещо от човек, който е бил съгласен с мен. - Дъдли Фийлд Малоун

Съгласието само потвърждава вижданията ви. Не ги оспорва. За да се уверите, че вашата идея е добра, трябва да видите различни гледни точки и да чуете мнението на други хора, които могат да ви дадат друга перспектива. Трябва да търсите онези, които могат да пропукат вашите вярвания и идеи, защото може би така ще се доближите до правилния отговор. Преди да се заемете с голям проект, или осъществите велика идея, изпробвайте я първо на няколко души, които мислят различно от вас. Те могат да открият изненадващи пропуски.

5. Никога не казвайте на хората как се правят нещата. Кажете им какво да направят и те ще ви изненадат със своята находчивост. - Генерал Джордж Патън

Това е най-добрият начин да се включи творчеството на всеки индивид и способността му за решаване на проблеми. Има шанс другите да разберат задачата по-добре от вас и да намерят повече потенциални начини за решаването й. Когато кажете как да се свърши работата, ограничавате хората. По-важното е, че когато дадете по-голяма свобода при решаването на даден проблем не само използвате креативността на хората, но също така повишавате тяхната ангажираност и те знаят, че техните идеи и творчески решения са високо ценени, а всеки иска и обича да се чувства ценен.

6. Нищо не е невъзможно /impossible/, самата дума казва: "Аз съм възможен!"“I’m possible”! - Одри Хепбърн

Този последен цитат ми е любим. Често нашите ограничения са създадени от самите нас. Ако осъзнаем, че са такива, то ние можем да се отърсим от тях и да развихрим въображението си.


10 често срещани мениджърски грешки

Опит е името, с което много хора наричат грешките си. - Оскар Уайлд

Често се казва, че грешките предоставят чудесни възможности за обучение. Въпреки това, е много по-добре да не се правят грешки. В тази статия разглеждаме 10 от най-често правените грешки от мениджъри.

1. Липсата на обратна връзка

Сара е талантлив търговски представител, но тя говори непрофесионално по телефона. Шефът й е наясно с това, но той чака преглед на изпълнението й, за да й каже, че това не е добре. За съжаление, докато тя не вижда проблема, ще продължи да отблъсква потенциални клиенти. Според 1400 мениджъри, анкетирани от The Ken Blanchard Companies, недаването на обратна връзка е най-честата грешка, която мениджърите правят. Когато не предоставяте навременна обратна връзка на хората си, вие ги лишавате от възможността да подобрят представянето си.

2. Нямате време за екипа си

Когато сте мениджър, е лесно да бъдете погълнат от собствените си задачи и да не ви остане никакво време за вашия екип. Да, имате проекти, които трябва да изготвите, но вашите хора трябва да са на първо място. Като не сте на разположение, когато те се нуждаят от вас, вашите хора няма да знаят какво да правят, няма да имат подкрепата и указанията, които им трябват, за да изпълнят целите си. Избягвайте тази грешка като запазите време в графика си, специално за вашите хора, като през това време ги слушайте активно. Бъдете наясно от какво се нуждаят вашите хора и запазете ден и час в графика си, когато "Вашата врата е винаги отворена", така че хората да знаят, че тогава могат да се посъветват с вас. След като сте в ролята на ръководител, вашият екип винаги трябва да е на първо място. Това е същността на доброто управление!

3. Да „вдигнете ръце“ от екипа си

Един човек от вашия екип току-що е завършил важен проект. Проблемът е, че той не разбрал спецификата на проекта, и вие не сте го контролирал, докато е работил върху него. Сега проектът е объркан и вие трябва да дадете обяснение на ядосан клиент. Много мениджъри искат да избегнат микроуправлението. Но да отидете на другата крайност и да „вдигнете ръце“ от хората си също не е добра идея - трябва да намерите правилния баланс.

4. Да бъдете прекалено приятелски настроени

Повечето мениджъри искат да изглеждат приятелски настроени и отзивчиви. В крайна сметка, хората са по-щастливи да работят за мениджър, с когото се разбират. Въпреки това, понякога ще трябва вземате трудни решения по отношение на хората в екипа ви, и някои хора ще се изкушат да се възползват от приятелството ви, ако сте били твърде приятелски настроен към тях. Това не означава, че не трябва да общувате с хората си. Трябва да намерите точния баланс между това да бъдете приятел и това да бъдете шеф.

5. Невъзможност да определите целите

Когато вашите хора не разполагат с ясни цели, те се объркват. Няма как да бъдат продуктивни, ако нямат представа за това, което трябва да свършат, или как да го свършат. Също така те няма да могат да подредят по приоритет задачи си, което означава, че е твърде вероятно важен и спешен проект да бъде приключен след друг, който не е толкова важен и към момента не е спешен. Избягвайте тази грешка, като се научите да давате SMART цели на вашия екип:

• S (Specific) – Целта следва да е специфична • M (Measurable) – Целта следва да е измерима • A (Accepted by you and/or others) – Целта следва да е приета от хората, които ще работят по нея • R (Realistic) – Целта следва да е реалистична • T (Time-bound) – Целта следва да е ориентирана във времето, т.е. с някакъв краен срок Обяснете на хората си, че има съответствие между целите на вашия екип и мисията на организацията.

6. Неразбрана мотивация

Знаете ли какво наистина мотивира екипа ви? Ето един жокер: има шанс това да не са само парите! Много мениджъри правят грешката да предполагат, че екипът им работи само за пари. Въпреки това, е малко вероятно, това да е единственото нещо, което ги мотивира. Например, хората, които търсят по-добър баланс работа-личен живот могат да се мотивират от гъвкаво работно време. Други ще бъдат мотивирани от фактори като постижения, допълнителна отговорност, похвали, или чувство на принадлежност. Разберете какво мотивира всеки член на екипа ви.

7. Бърз подбор

Когато вашият екип е много натоварен, е важно да е в пълен състав. Но един бърз подбор за заемане на свободна позиция може да бъде катастрофална грешка. Бързото набиране на персонал може да доведе до наемането на неподходящите хора за вашия екип: хора, които са неотзивчиви, неефективни или непродуктивни. Те могат също така да се нуждаят от допълнително обучение, както и да забавят работата на другите хора от вашия екип. С грешния човек, ще изгубите ценно време и ресурси, ако нещата не потръгнат и той напусне. А по-лошото е, че другите членове на екипа ще бъдат подложени на стрес и ще бъдат разочаровани, ако се налага да "носят на гръб" този, които не се представя на ниво.

8. Не давате личен пример

Ако провеждате лични телефонни разговори по време на работа, или ако говорите негативно за вашия главен изпълнителен директор, не можете да очаквате хората в екипа ви да не правят така. Като лидер, трябва да бъдете модел за подражание за вашия екип. Това означава, че ако те трябва да останат до късно, вие също трябва да остане до късно, за да им помогнете. Или, ако вашата организация има правило никой да не яде на бюрото си, бъдете пример и отивайте до стаята за почивка всеки ден за обяд. Същото важи и за отношението към хората - ако сте отрицателно настроен понякога, не може да очаквате хората да не бъдат отрицателно настроени. Така че не забравяйте, вашия екип ви гледа през цялото време. Ако искате да промените тяхното поведение, започнете със своето. Те ще последват примера ви.

9. Не делегирате

Някои мениджъри не делегират, защото мислят, че никой освен тях не може да свърши правилно важната работа. Това може да доведе до стрес и прегаряне на околните. Делегирането отнема много усилия, може да бъде трудно да се доверите на вашия екип да свършат работата. Но ако не делегирате задачи, никога няма да имате време да се съсредоточите върху "по-голямата картина", за която сте отговорни. Нещо повече, няма да успеете да развивате своите хора, така че те да могат да поемат част от натоварването ви.

10. Неразбирането на вашата роля

След като станете мениджър, отговорностите ви стават много по-различни от тези, които сте имали преди. Лесно е да забравите, че вашата работа се е променила, и че сега трябва да използвате различен набор от умения. Това води до проблема да не правите това, за което сте били наети, а именно - да ръководите и управлявате.